SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA!!!!










RESEPI BURAS...CUBALAH!!!!

Bahan-bahan:
Beras 1kg,Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,garam secukup rasa.
Bahan pembungkus:
Daun pucuk pisang (hijau muda),Daun pisang (hijau).
Cara-caranya:



Bersihkan beras dengan air yang bersih dan toskan.Panaskan santan hingga mendidih. Bila mendidih kecilkan api.Masukkan garam (janganlah banyak, ala kadar saja). Bila santan sudah berubah warna sedikit, padamkan api. Tuang santan panas ke dalam beras sambil gaulkan. Ingat! jangan terlalu banyak. Beras biar lembab sedikit, tapi merata.




Cara membungkus:



Sediakan daun pucuk pisang yang dipotong bentuk segi empat 4. Daun pisang juga dipotong bentuk segi empat. (Petua memastikan daun pisang tahan dan tidak koyak: jemur atau salai daun pisang itu)






SELAMAT MENCUBA!!!!!







0 Responses